Poll…..

Welke Be 4/4?

View Results

Loading ... Loading ...

Draaischijf

Een van mijn eerste projecten was het bouwen van een draaischijf. Het is altijd een mooi gezicht als een draaischijf zorgt dat de locomotieven in de juiste richting rijden en het verhoogd de speelwaarde van de baan enorm.

Ik heb gekozen om de bak van de draaischijf in beton te gieten. Hiervoor heb ik van MDF een mal gemaakt. De ronde kant heb ik gemaakt van buigbaar MDF. Hier zitten om de 8 mm gleufjes in gefreesd waardoor het geheel buigbaar wordt. Te halen bij de Gamma… De mail zag er uiteindelijk zo uit:

Nadat de kruiwagen beton was gestort heb ik de boel een week laten uitharden, waarna de MDF mal werd verwijderd. Het resultaat is niet onaardig:

 

 

In de bak werd een met de hand gebogen rail op halve bielzen gelegd waarom de draaibrug komt te lopen. De rail is vastgezet met montagekit:

 

De draaibrug zelf is van messing gemaakt. Onderop zitten 2 stevige profielen om het doorbuigen tegen te gaan. De brug loopt op rollen die gebruikt worden bij schuifkastdeuren. Aan een zijde zitten er 2 gemonteerd. Aan de andere zijde van de draaibrug zit een rubber rol die via een kardanas aangedreven wordt door een LGB motorblok. Ik heb van messing profielen een hekwerk gemaakt en van plastic een klein huisje waarin de ‘machinist’ staat. Het dak van het huisje is van golfplaat. Het geheel is gespoten en de railingen zijn blauw geverfd. Het huisje heb ik bruin gemaakt. De boel is ingegraven in de grond en de spooraansluiting is gemaakt. Samen met de loods van Pola ziet e.e.a. er indrukwekkend uit:

 

 

En dan nog wat over de elctronica: ik heb een digitale decoder van Tams ingebouwd in de draaischijf. De motorsnelheid wordt geregeld op de zelfde manier als bij een lokomotief. Middels een functietoets is echter de voeding van de motor direct uit te schakelen (de pauzeknop heeft meestal een vertraging) waardoor de brug tijdens het draaien zeer nauwkeurig te stoppen is. Er zit geen vergrendelingssysteem in dus het is zaak dat de brug met de hand goed tegenover de rail komt te staan. Door de aansluitende rails iets scheef te vijlen vindt er een centrering plaats. De rails op de brug staan via een relais (aan te sturen door een functietoets) in verbinding met de rest van de baan. Op deze manier is de lok gewoon te besturen. Door de ingebouwde keerlus-electronica wordt de polariteit op de brug automatisch aangepast als er een halve draai is gemaakt. Uiteindelijk heb ik dus maar 2 aansluitdraden aan de draaischijf. De stroom wordt enerzijds via de enkele rail en anderzijds via de koperen pijp in het center van de brug overgebracht. Heel simpel dus!