001.JPG

RhB Be 4/4 deel 1

 

Vanwege het continue slechte weer heb ik besloten een nieuw project op te starten. Het is de Be 4/4 van de RhB, ook wel bekend als de Churer Pendelzug. In 1972 op de baan gekomen (in het rood met een gouden bies en het oude RhB logo) en daarmee past hij mooi in het tijdsbeeld dat ik ongeveer aanhou: eind jaren 70 (de groen en rode periode). Hij ziet er zo uit:

 

 

(klik voor groot)

 

 

De foto laat een nieuwere uitvoering zien, met 4 wagens (in plaats van 3) en de zwarte snor bij de koppeling. De originele uitvoering was 3 wagens (1 aangedreven, 1 middenwagon en 1 stuurstandrijtuig) en had natuurlijk de mooiere ronde koplampen. Er zijn echter niet zo veel foto’s te vinden van de eerste uitvoering.

Omdat de kop aan beide zijden van het stel gelijk is wil ik een mal gaan maken van de kop. In deze mal kan ik daarna met polyester afgietsels maken zodat de boel reproduceerbaar is. Misschien zijn er nog wel liefhebbers die ook zo een apart stel op hun baan willen hebben. Ik heb er in ieder geval nog nooit een in model gezien!

Om de kop te maken heb ik vandaag de eerste stappen gezet. uit plasticplaat heb ik een vorm gemaakt die er wel erg op lijkt. De maatvoering is nogal ingewikkeld omdat de tekeningen die ik heb alleen de geprojecteerde maten laten zien dus hier en daar moest ik een beetje gokken. De kop is opgebouwd uit een bodem en een plafond waar dunne plaat overheen is gebogen (met hulp van een fohn). Daarna is een tweede laag opgelijmd zodat de wand een soort sandwich is. De ramen moeten nog uitgesneden worden:

    

 

 

 

 

 

Al met al weer een leuk dagje knutselen.

31-8-2011

Vandaag weer wat tijd besteed aan de oer-kop. Het vordert al goed: de ramen zijn opengemaakt en de snor zit er op. Alleen de schortplaten aan de onderzijde moet ik nog maken en dan kan er een mal getrokken worden. De gang zit er goed in. Ook heb ik alle zijkanten in m’n tekenprogramma ontworpen zodat het fresen binnenkort kan beginnen. Alleen moet ik alle maten er nog bij zetten. Hier een paar foto’s van de kop:

kIMG_8971.JPG

kIMG_8972.JPG

Leuk bordje voorop toch??

 5-9-2011

Gisteren heb ik de kop definitief gemaakt en een gietrubberen mal gemaakt. Beelden zeggen meer dan woorden:

 

Natuurlijk kon ik niet wachten dus ik heb later op de dag de eerst ‘afdruk’ gemaakt. Eerst witte gelcoat erin en daarna gewone polyester van de bouwmarkt. Die wordt wel heet bij het uitharden maar het is toch goed gegaan. Ook heb ik glasvezelsnippers in de mal gegooid zodat het een stevig geheel is geworden. Het resultaat:

Zo ziet een gevulde mal eruit:

En dit is het resultaat:

Zoek de verschillen: links het origineel, rechts de ‘afdruk’:

En nog een keer allebei naast elkaar:

 

9-9-2011

Ondertussen heb ik 5 afdrukken gemaakt en ik weet nu precies wat de beste manier is om een strakke afdruk zonder bellen of gietgallen te maken in combinatie met een dunne wand. En dit is mogelijk in 4 uur vanaf de start tot het lossen uit de mal. Het resultaat is verbluffend. Superstrak, met alle details en zeer eenvoudig na te bewerken met de Dremel (uitzagen ramen) en vijl. Hier het resultaat:

 

Lees verder op pagina 2