005.JPG

HGe 4/4 I bouw

 

Voor de bouw van deze loks heb ik allereerst een tekening uitgeprint op 1:22,5. Dit maakt het makkelijk om alle maten te bepalen en geeft een goede indruk hoe e.e.a. er uit moet zien. De tekening heeft de hele bouwperiode aan de muur gehangen en was zo een echt referentiepunt.

Ik ben begonnen met te bepalen uit welke onderdelen het frame en de kast opgebouwd zouden worden. De kast is erg eenvoudig, dit zijn allemaal stukken messing van 1 mm dik (2 grote zijkanten, 2 voorkanten en 4 kleine zijkanten). Ik heb de delen direct op maat laten knippen bij de leverancier van het messing (Broecks in Hilversum). De totale kosten waren net 100 euro incl, BTW en arbeidsloon. In de fotogalerij is een foto te zien waar alle op maat geknipte delen op te zien zijn. Alle ramen en deuren zijn afgetekend, uitgeboord en uitgezaagd. Daarna zijn ze op maat gevijld. Het dak is een gebogen plaat messing met aan de zijkanten een messing pijpje voor de juiste ronding. Alle deuren kunnen bewegen. De pantograven zijn standaard LGB, net als de isolatoren. De koplampen heb ik gemaakt uit LGB koplampen.

Het frame is gemaakt van 15 x 15 x 3 messing hoekprofiel. Met een haakse slijper heb ik de delen op maat gemaakt en daarna zijn ze gesoldeerd. Het frame is de basis waarom alles verder gebouwd wordt.

De draaistellen konden niet van standaard LGB aandijfblokken gemaakt worden vanwege de as-afstand. Omdat ik ook de wens had om de assen kogellagers te laten draaien heb ik de draaistellen helemaal zelf opgebouwd. In eerste instantie van plastic maar naderhand van messing. Met afstandsbussen is dit zeer eenvoudig te realiseren. Originele LGB motoren met tandwielen zorgen voor de aandrijving. De wielen zijn standaard LGB wielen.

De modellen zijn uitgerust met servo-ontkoppeling. Mijn 32 krijgt nog beweegbare panto’s. Natuurlijk werkt de verlichting. Er zit een decoder van Massoth in met geluid.

Al met al heb ik 16 maanden aan de 2 loks gebouwd. Een redelijk lange tijd maar dat komt vooral door het broeden op oplossingen. In een kleine serie is het mogelijk in ongeveer 1 jaar klaar te zijn.