RhB Be 4/4 deel 3
7-10-2011
De afgelopen week heb ik wegens grote drukte niet zoveel kunnen doen, op een klus na: het maken van een rubber mal om bankjes te gieten. Als origineel heb ik de binneninrichting van een Newqida personenwagon gebruikt. De bankjes zijn losgemaakt van de zijstrip en ook de pootjes zijn eraf gehaald omdat het anders niet mogelijk is om ze te gieten in een enkele mal. Het resultaat na een nachtje drogen ziet er zo uit:
Een eindbankje en een dubbele bank liggen op de rubber mal, waar, zoals te zien, 3 dubbele banken, een linker en een rechter eindbank in gegoten kunnen worden. Waarschijnlijk ga ik in de 2 componenten giethars (resin) meteen een kleurstof meegieten zodat een extra bewerking niet nodig is. De vraag is natuurlijk wat de originele kleur van de bekleding is maar daar kom ik wel achter.
Vandaag ben ik ook begonnen aan de tussenwagen. Eerst de wanden weer op elkaar lijmen met de opvulstukjes, daarna de bodem snijden en toen de boel aan elkaar. Ik heb Pattex secondenlijm van industriekwaliteit gebruikt en dat lijmt wel heel snel heel vast. De gel geeft de mogelijkheid om nog een beetje te schuiven voordat het vast zit, maar dit spul echt niet. En het lijmt m’n vingers ook razendsnel aan elkaar… Hier een paar foto’s:
De laatste foto laat het proberen van de bankjes zien. Overigens is het Middenrijtuig bijna 80 cm lang en dat is heel lang…
8-10-2011
De stand tot nu toe:
De bakken zijn zo lang dat normaal fotograferen bijna onmogelijk is. en omdat ze zo wit zijn is flitsen ook een groot probleem…
De derde bak is de motorwagen. Hier kan ik wel aan beginnen maar helaas moet ik ophouden op het moment dat ik de bodem er in wil gaan lijmen. Ik moet eerst bepalen wat voor motordraaistel er in komt en daar ben ik nog niet uit. Het liefst zou ik wielen gebruiken die net zo groot zijn als de wielen van de middelwage en stuurstandwagen. Dit zijn standaard LGB wielen met een diameter (loopvlak) van 31 mm. Maar die zijn er niet als aangedreven wielen, dus met een asgat van 6 mm. En dan komt de motor er ook nog bij, dus zo’n draaistel wordt hoger. En pas als ik die maat weet kan ik de bodemhoogte bepalen. Of ik moet met een gedeelde bodem (verhoogde vloer) gaan werken, maar dat doe ik liever niet i.v.m. de sterkte. Kortom: de komende dagen zal ik daar eens over dubben!
10-10-2011
Sommige oplossingen kunnen zo makkelijk zijn… Nadat ik dagen heb lopen dubben hoe ik de motordraaistellen moets maken (en dan vooral welke wielen ik moest gebruiken) bleek de oplossing heel erg eenvoudig te zijn. Een as met metalen wielen van LGB (en in dit geval zelfs de spaakwielen wat die zitten onder de Be 4/4) blijkt een buitendiameter van 6 mm. te hebben. De tandwielen met schuine vertanding die ik ooit in ruime aantallen heb gekocht hebben een binnendiameter van 6 mm (omdat een aangedreven as van LGB 6 mm. is). Een standaard as is met een beetje geweld uit elkaar te trekken zodat de kogellagers en de tandwielen op de buitenas geschoven kunnen worden. Alles zit redelijk klem, tzt doe ik er een druppeltje secondenlijm bij voor de zekerheid. Na een half uurtje meten en boren ziet het eerste draaistel (volgens de bekende bouwwijze) er zo uit:
Er zitten nog geen afstandsringen op de as, die komen nog. Als motor ga ik voor de moter van de Rugen-lok (die is in de aanbieding bij Champex-Linden). De enige vraag is of ik voor 1 of 2 motoren ga. Qua werk maakt het niet zoveel uit dus de keuze zal vallen op 2 motoren. Een Be 4/4 zal nooit extra wagons meenemen, dus de motor hoeft alleen maar 2 rijtuigen (met kogellagerwielen) te trekken dus dat is eventueel de reden om voor 1 motor te gaan. Volgende week reis ik af naar Duitsland, dan zal ik een besluit genomen moeten hebben.
Het draaistel is wel iets hoger dan de gebruikte draaistellen voor de niet-aangedreven wagens dus ik maak waarschijnlijk 2 uitsparingen in de bodem van de motorwagen, vergelijkbaar met de verhoogde vloer in een LGB 20390 RhB Abe 4/4.
Laatste voordeel van de gekozen draaistellen is het feit dat er geen koolborstels in hoeven te komen. Alle niet aangedreven draaistellen krijgen kogellagerwielen dus er zijn genoeg punten om de strrom op te pakken.
12-10-2011
Vandaag even snel de mal van de banken voor de eerste keer gevuld met resin. 2 uur later liet het resultaat zich zien:
Keurige bankjes die alleen nog even afgewerkt moeten worden en van een paar pootjes moeten worden voorzien.
19-10-2011
Gisteren ben ik naar Champex-Linden geweest om diverse onderdelen te halen: pantograven, motor, dakisolatoren, snoertjes met stekkers en nog veel meer. Gelukkig had ik vooraf een mail gestuurd zodat alles al klaar lag. Altijd weer een goede service!
Vandaag heb ik even snel de motor ingebouwd in het draaistel. Ik heb gekozen voor de motor uit de Rugenlok. Deze motor is lang en een fractie dikker dan de standaard motor. Hij heeft vooral veel meer trekkracht en darrmee denk ik met 1 motor uit te kunnen. Mocht dit niet zo zijn dan kan een tweede motor eenvoudig in het 2e draaistel gebouwd worden. De worm van de Rugenmotor is anders dus die moest eraf. Toen bleek dat de as geen 2,5 mm. is, maar 3 mm. Ik heb de nieuwe wormen daarom even uitgeboord en alles paste prima. Het draaistel loopt mooi soepel en op volle snelheid nog steeds heel beheerst. Geen ICE dus!
Omdat ik ook lagerplaten voor de draaistellen heb meegnomen heb ik die meteen even op de tussenwagon gezet. Deze staat nu dus ook op draaistellen en met de proef voor het dak wordt de uitstraling al duidelijk:
Fotograferen blijft moeilijk: de flits in combinatie met de witte bak killt alle details en de lengte maakt het ook niet eenvoudig. Maar het wordt al wat!
23-10-2011
Gisteren heb ik de dakvorm gemaakt van hardschuim. Dit hardschuim verwerkt heel makkelijk omdat je het kan schuren met schuurpapier. Het maken van de dakvorm is dus niet moeilijk, zolang je het maar rustig aan doet. Nadat ik tevreden was over de vorm heb ik deze ingepakt in keukenplastic omdat de structuur van hardschuim open is en je hier geen siliconenmal van kan maken. Met een paar stukjes hout heb ik de bekisting voor de mal gemaakt en toen was het een kwestie van silikonenrubber mengen en gieten. 2 potten van 1 kg waren nodig om de vorm te vullen.
Vanmorgen was het silikonenrubber hard geworden en kon de mal uit de bekisting. Het resultaat is weer prima! Waarschijnlijk maak ik vanmiddag al het eerste dak.
29-10-2011
Dat eerste dak heb ik inderdaad gemaakt. Van polyester en een matje. Dat si dus niet de juiste methode omdat het midden naar elkaar toe is gaan trekken. Geen nood, de volgende maak ik op de oude manier, eerst een laagje gelcoat en 2 uur later gelcoat met matje.
De afgelopen week heb ik tussen de bedrijven door aan de motorwagen gewerkt. Omdat ik het draaistel gemaakt had kon ik de hoogte van de bodem bepalen op de plek van de draaistellen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor twee verhoogde vloeren. Hier een paar foto’s:
In eerste instantie lijkt de bak heel kort maar dat komt omdat de deuren en de achterste cabine er nog aan moeten. Ook aan de voorkant moet dit en dan komt er toch weer zo’n 30 cm bij…
En omdat het mooi weer was heb en alle wagens op hun eigen draaistellen staan heb ik het hele stel even op de baan gezet. Dat geeft een goed idee van de omvang van dit project.
Daarna heb ik in een ruk een dak en een cabineafdruk gemaak. En dit keer op de juiste manier. Eerst gelcoat, toen gelcoat met matje. Het resultaat is weer prima en vooral goed bruikbaar:
Lees verder op pagina 4
.