RhB Be 4/4 deel 4
30-10-2011
Ik heb een paar vragen gekregen waarom de delen die ik giet roze zijn. De reden hiervoor is heel simpel. De gelcoat die ik gebruik is een 2 componenten gelcoat. De preciese omschrjving van de leverancier is als volgt:
Polyester gelcoathars verkrijgbaar in transparant en wit. Gelcoat wordt aangebracht als 1e laag in de mal bij het maken van vormstukken.
Gelcoat dient als beschermlaag van het glasvezellaminaat en geeft het vormstuk een glad en meestal gekleurd uiterlijk. De transparante gelcoat kan op kleur worden gebracht door 10 tot 15% polyesterpigmentpasta bij te mengen.
Voor gebruik aanmaken met 2 tot 3% M.E.K.-peroxyde.
Verwerkingstijd circa 10 minuten.
Minimale verwerkingstemperatuur 15ºC.
Verbruik circa 400 g per m².
De 2 componenten (en soms 3, als ik er Aerosil (vulmiddel) bij doe om de gelcoat dikker te maken) moeten goed gemengd worden. De harder is doorzichtig en de gelcoat zelf wit waardoor je gewoon niet ziet of je goed gemengd hebt. Door nu een paar druppels kleurstof bij te voegen kan ik goed zien of ik goed gemengd heb: als de massa homogeen van kleur is is de kleurstof goed gemengd en dus de harder ook. Er zijn diverse kleuren te koop. De keuze is op rood gevallen omdat er later ook rood gespoten zal moeten worden. De materialen haal ik overigens bij Poly-Service in Amsterdam. Zeer uitgebreid, goed advies en ook een webshop (http://www.polyservice.nl/).
29-12-2011
Al 2 maanden niets nieuws? Wat is er aan de hand?… Ik heb uit diverse hoeken vragen gekregen waarom er geen nieuwe informatie op de site geplaatst wordt. het antwoord is heel simple: omdat er geen nieuwe informatie is. De laatste maanden van het jaar zijn altijd druk met werk (er moet toch ook geld verdiend worden) en prive (Sinterklaas, kerst etc.). Daarbij heb ik het probleem dat mijn garage, waar ik meestal in hobby, niet verwarmd is. Met een klein straalkacheltje kan ik wel wat doen, maar het verwerken van kunststoffen moet met in een warme ruimte plaatsvinden. En zo’n straalkacheltje maakt wel dat ik het nog een beetje warm heb, de hele ruimte verwarmen gaat niet gebeuren.
03-01-2012
Een nieuw jaar, een nieuwe impuls! De afgelopen tijd heb ik een beetje last gehad van “writersblock”. Het wilde niet zo goed lukken met het bedenken van oplossingen en vooral de vorm van het dak baarde me veel zorgen. In polyester liep ik steeds tegen het probleem aan dat het dak ging twisten doordat het uitharden nou eenmaal met warmte gepaard gaat. Daarnaast had ik het probleem van de koude garage. Kortom: tijd voor een andere marsroute. En die heb ik gevonden!
Tijdens oud en nieuw had ik de rust om mezelf bekend te maken met Google SketchUp. Een 3D tekenprogramma waarmee je na een paar uur oefenen al hele leuke resultaten kan verkrijgen. Maar nog veel belangrijker: deze resultaten zijn op een 3D printer uit te printen. In Nylon 12 (een kunststof). En die weg ben ik ingegaan. Eerst heb ik een model van het dak van de tussenwagon getekend. Het is een half dak omdat er geen printers zijn die zulke lange delen kunnen printen. Zo’n 3D tekening ziet er zo uit:
Het bestand wordt daarna geupload naar de website van de printer en als het goed is krijg ik rond 14 januari een compleet dak (in 2 delen) in de brievenbus (met UPS). De kosten zijn pittig, maar als ik kijk naar al het geld dat ik heb uitgegeven voor een polyester dak dan is dat ongeveer gelijk. Ik ga eerst kijken hoe dit uitpakt en als ik tevreden ben ontwikkel ik het voorstuk voor het dak van de stuurstandwagon en het compelet dak voor de motorwagen ook.
En terwijl ik met smart zit te wachten op de bruine UPS auto met m’n 2 delig dak heb ik hetvolgende deel ook alvast getekend. Samen met een van de eerder getekende delen heb ik daarmee het dak voor het stuurstandrijtuig klaar. Dat gaat er zo uitzien (klik voor groot):
16-01-2012
Vandaag kwam de UPS langs met de 2 dakdelen van de middenwagon. Meteen uitgepakt en ik moet zeggen: ik ben erg enthousiast. De delen zien er perfect uit. Ze moeten nog even met een schuurpapiertje nagestreken worden om de rechte kantjes op het dak wat te verzachten en dan zijn ze meteen klaar voor de spuitbus. Ga ik nog niet doen…. Het materiaal is Nylon dat in een heel dun laagje (als fijn zand) wordt neergelegd waarna de printer er harder over spuit. De delen zijn ook nog een beetje “zanderig”, als je ze vast hebt gehad voel je het spul op je hand. Goed schoonspoelen is dus van belang. Ik was natuurlijk ook benieuwd hoe de twee delen aan elkaar eruit zouden zien. Het past allemaal precies! Het bewijs (klik voor groot, voor het contrast heb ik een foto met flits en een zonder flits gemaakt):
8-2-2012
Het voortschrijdend inzicht schrijdt voort. De 3D methodologie heeft me helemaal te pakken. Zo erg zelfs, dat ik ben over gestapt op SolidWorks voor het tekenen van de onderdelen. Solidworks gaat veel beter om met gekromde vlakken en het tekenen werkt echt eenvoudig. Vandaag heb ik in 2 uurtjes de neus van de trein gemodelleerd zodat de 3D printer me kan vertellen wat zoiets mag kosten. Het voordeel: vrijwel geen nabewerking en kleinedetails gaan meteen mee. Ik heb b.v. het dashboard meteen meegenomen. De neus ziet er zo uit (klik voor groot):
Nog een mooi iets: de koplampen zijn heel eenvoudig te vervangen voor rechthoekige koplampen. Dat scheelt een hoop werk bij het maken van de trein.
17-02-2012
De ontwikkelingen gaan verder. Het model van de cabine is klaar en besteld, dus over 2 weken is het fysieke model in huis. Ook heb ik bericht gekregen dat het dak voor de stuurstand klaar is en daar ben ik ook reuze benieuwd naar. Het finale ontwerp van de cabine ziet er zo uit (klik voor groot):
Duidelijk zichtbaar zijn de gaatjes voor de rode lampjes, de uitsparing in de bodem voor het draaistel en de bekerkoppeling en de schuine kanten aan de achterwand, daar waar de deuren komen.
Lees verder op pagina 5
.