RhB G 2 x 2/2 (update 12-11-2012)
Recent ben ik begonnen met de bouw van 2 Malletlokomotieven van de RhB. Deze Mallets (type G 2 x 2/2) zijn in dienst gekomen bij de LD (Landquart-Davos Bahn) in 1891 als nummer LD 6 (Scaletta) en LD 7 (Albula). In 1906 is de LD opgegaan in de RhB en zijn de loks omgenummerd in no. 21 en 22. De namen zijn gelijk gebleven. In 1910 zijn ze omgebouwd waarbij een voorloop- is toegevoegd. In 1920 zijn de beide loks verkocht aan Brazilie.
Ook deze modellen worden uitgevoerd in messing, waarbij originele LGB wielen van 46 mm gebruikt zullen worden. De zijkanten worden weer besteld bij Der Lokbauer en de overige onderdelen worden op maat gemaakt. Extra uitdaging is de schuifbeweging: 4 stuks per lok en via astappen buiten het frame gebracht.
Tijdens de bouw maak ik foto’s welke onder het kopje ‘foto’s van de bouw’ te zien zijn.
Ondertussen (mei 2010) is de bouw in volle gang. De bij Der Lokbauer bestelde delen zijn grotendeels aan elkaar gesoldeerd en voor 1 lok zijn de onderstellen gemaakt. Van het voorste draaistel zijn de cilinders gemaakt zodat de volgende stap de schuifbeweging is. Zie ook de foto’s. Het vinden van de juiste buis voor de ketels (diameter 50 en 54 mm) heeft heel lang geduurd maar ook dat is uiteindelijk gelukt. De komende tijd worden de ketels gemaakt. Ik had bedacht dat het misschien handig is om het voorste smallere keteldeel afneembaar te maken zodat je makkelijk bij de decoder kan. Een andere optie is door het dak van het machinistenhuis niet vast te solderen maar met schroefjes vast te zetten zodat je er daarlangs bij kan. We zien het wel…
Ondertussen heb ik een begin gemaakt met de schuifbewegingen en heb ik een vuurtje in de ketel geplaatst. Check de video:
We leven nu in juni en de lok heeft de eerste rondjes gereden. Weliswaar met een accu van een boormachine in het machinistenhuis maar toch… Met gezwinde spoed ging het geheel over de baan de tuin door waarbij alle wissels en railcomibaties zonder problemen bereden werden. Helaas geen beelden…
Alweer een tijdje verder (oktober) en er is weinig te vermelden. Ik heb de koolborstels ingebouwd in de draaistellen (door gebruik te maken van een stukje slang van een aquariumpomp zodat ze meteen geisoleerd zijn) waardoor de lok zonder accu maar met stroom van de rails kan rijden. De komende tijd ga ik verder met de schuifbewegingen (ik ben nog niet helemaal tevreden)…
Ondertussen is het juli 2011. De bouw heeft een tijd stilgelegen omdat ik enorm tegen de schuifbewegingen aan zat te hikken. De ervaring met de Ge 4/6 heeft me geleerd dat zelf schuifbewegingen maken niet makkelijk is en dat ze erg snel kapot gaan. Uiteindelijk heb ik besloten om voor standaard LGB delen te gaan. Gelukkig heeft Champex-Linden alle onderdelen van de Heidi-schuifbeweging ruim op voorraad dus ik heb 4 complete sets aangeschaft. Ook met de bijbehorende assen en exentrieken zodat ik zeker weet dat alles past. De afgelopen dagen heb ik een montage-plaat gemaakt (proefmodel) en aan de hand daarvan heb ik er 4 op maat laten maken bij Der Lokbauer. Volgende week komen ze binnen!
Hier een video van het voorste draaistel:
Soms ligt een project heel lang stil. Ook de bouw van mijn Mallet had dat probleem. Dit kwam vooral doordat het maken van de stoomdom, schoorsteen en andere zaken bovenop de ketel gewoon niet wilde lukken. Maar…….. met de hedendaagse kennis van 3D tekenen en printen heb ik een paar mooie alternatieven gemaakt: