RhB Be 4/4 deel 7
22-05-2012
Het werk aan de trein gaat verder in de uurtjes die beschikbaar zijn. Gisteren heb ik 5 x een batch met stoeltjes/leuningen kunnen gieten. Het aantal wordt al wat:
De mal voor de 1e klasse stoeltjes ga ik een dezer dagen maken. Ook heb ik nog wat kleine onderdelen in SolidWorks getekend en besteld via Shapeways. Zoals b.v. de koppeling:
In de komende dagen zal ik eens op zoek gaan naar spuitbussen met de juiste kleur. Helaas gebruikt de RhB geen RAL kleuren, maar samengestelde kleuren. het vinden van de juiste kleur met alle juiste eigenschappen zal nog niet makkelijk worden.
En dan is er ook nog wat droevig nieuws: de middenwagon B2415 is helaas niet meer. Uitgerangeerd en daarna gebruikt voor een brandweeroefening. Ze hebben wel hun best gedaan… (foto’s van Bahnforum Schweiz).
23-5-2012
Ik heb wat vragen gekregen over het motordraaistel en daarom hier een korte beschrijving met een filmpje. Het draaistel wordt gemaakt van 2 stukken messing (120 x 35 x 3 mm) die middels afstandhouders uit elkaar gehouden worden. Deze afstandhouders zijn een soort buisjes met aan beide zeiden inwendig schroefdraad M4. Ik koop ze standaard dus de maatvoering is van industriele kwaliteit en daarmee de parallel-heid van de 2 zijden ook. De wielen zijnstandaard LGB wielen waarbij op de as een wormwiel (ook LGB) wordt gemonteerd dat ook gebruikt wordt in de Rugenlok van LGB. De Buhlermotor komt ook van LGB (uit de Rugenlok) en heeft 2 x zoveel vermogen als een standaard LGB Buhler motor die b.v. gebruikt wordt in de Krokodil. De assen draaien in kogellagers (10 x 6 x 3 mm). De onderzijde en voor- en achterzijde worden nog bekleed met materiaal zodat er niet eenvoudig vuil tussen de tandwielen kan komen. Het concept van deze draaistellen heb ik voor het eerst gebruikt bij de bouw van mijn FO HGe 4/4 I (zie elders op deze site). En het rijdt ook nog, vandaar deze film (met de excuses voor de kwaliteit, filmen en heen-en-weer rijden tegelijk is niet eenvoudig):
25-5-2012
Al nadenkend over het motordraaistel heb ik een gok genomen en heb ik een draaistel in 3D getekend. Daarna zijn de 3 verschillende onderdelen opgestuurd naar de drukker (dit keer http://i.Materialise.com) en het is nu even wachten wanneer ze geprint terugkomen. Het voordeel (hoop ik_ van dit draaistel is dat er alleen maar assemblage bij komt kijken, terwijl bij het originele draaistel messing moet worden geknipt, geboord etc. Als de boel binnen is zal ik een vergelijking maken! Zo ziet het er uit:
Gisteren heb ik ook gewerkt aan de binneninrichting. Ik heb een mal gemaakt van de zijkant van de wagon waar de armsteunen en prullenbakjes inzitten en meteen ook de steunpunten voor de bankjes. Het eerste deel is vanmorgen uit de mal gekomen en een snelle montage laat hetvolgende resultaat zien:
Ik moet alleen nog even een goed alternatief voor de rondjes zoeken want dit is niet zo mooi. Maar de indruk is er in ieder geval. De stoeltjes kunnen eventueel nog wat verder omhoog door een tussenlegplaatje tussen te voegen. En ze krijgen natuurlijk ook aan de voorkant nog een leuninkje!
En toen stond UPS ook op de stoep met de bij Shapeways bestelde onderdeeltjes. Hier een foto van de koppeling en op de achtergrond de grotere trekstang:
En zo komt hij dan ongeveer te zitten:
30-05-2012
Vandaag heb ik de tekening van het dak van de motorwagen definitief gemaakt. Het was nog een fikse klus maar het resultaat mag er zijn. Binnenkort een compleet setje bestellen (2 dakdelen, 2 dakopbouwen en 4 laufstiegen). Als het goed is wordt de totale montage van alle kleine onderdelen (panto, isolatoren) een eitje. Alles is voorbewerkt! Klik vooral op het plaatje voor een vergroting:
01-06-2012
Gisteren de eerste proef met spuiten gedaan. Het valt nog niet mee om de juiste kleur te vinden. Maar het resultaat (nog steeds niet klaar!) mag er best zijn:
05-06-2012
Het eerste dak is gespoten….
Volgende pagina: klik hier